Activiteiten - Restaurant de Wachter

Activiteiten

Activiteiten

Onze Tuinkamer & Terras mag weer open!

Vanaf woensdag 28 april mogen wij u weer ontvangen op ons overdekte en verwarmde terras.

Naast ons thuismenu concept openen wij onze tuindeuren tussen
12:00 uur & 18:00 uur van dinsdag tot en met zaterdag.

Geniet van onze gastronomie, service en gastvrijheid!

Kijk voor meer informatie op de speciaal hiervoor ingerichte ‘Thuismenu’ pagina op onze website. via de link hieronder.
Klik hier om het thuismenu te bekijken


Schilderijen

Melanie van der Heijden – van Dee heeft speciaal voor Restaurant “De Wachter” twee schilderijen gemaakt geïnspireerd op gesprekken met Michel & Marijke over De Wachter

Het Schilderij “De Wachter”

de-wachter

“Maar wij baden tot onze God en wegens het dreigend gevaar zetten wij een wacht uit”(Nehemia 4:9).

De stad Jeruzalem en zijn tempel moeten worden herbouwd. Het is zwaar werk, met veel tegenslag dat geduld en doorzettingsvermogen vereist. Om de slechte invloeden van buitenaf tegen te houden, en de opbouw binnen de muren te handhaven worden er wachters ingesteld.

’Zetten een wacht uit’ duidt op een actieve houding tegen dreigend gevaar. De wachter had een wakende en beschermende rol met een voortdurende houding van alertheid. Onder zijn hoede kon er gezaaid, geoogst en gebouwd worden. Letterlijk, maar ook geestelijk.

Uiteindelijk mogen we lezen in dit Bijbelse verhaal dat alle inspanningen zorgen voor vruchtbaarheid, het groeien van gewassen, een nieuwe stad met tempel en een herstelde relatie met God.

 

Het Schilderij “De Oogst”

de-oogst

Het verhaal

Het uitgangspunt voor dit schilderij is het Avondmaal. Het lichaam en bloed van Jezus dat voor ons gegeven is waardoor wij uit genade kunnen leven.

De producten die op de tafel van het avondmaal liggen, staan in relatie met het schilderij “De Wachter” (Zaaien/Herbouw Jeruzalem) waar het gaat om de periode na de uittocht uit Egypte, Zijn tempel herbouwen en het herstel van de relatie met God, zaaien van gewassen voor voedsel.

Oogsten en dankbaarheid;

Oogstfeest/Loofhuttenfeest: ‘ Het Loofhuttenfeest (Oogstfeest) is bedoeld om te denken aan de tijd dat het volk Israel door de woestijn trok. God zegt in Leviticus 23:42 dat ze tijdens het Loofhuttenfeest in hutten moeten wonen om te herdenken dat ze in hutten woonden toen ze uit Egypte werden geleid. God wil dat ze door te blijven denken aan de tijd in de woestijn, ook blijven beseffen dat God ze gegeven heeft wat ze daarna van Hem kregen (en wat ze nu hebben). Deuteronomium 8:8-11 geeft de dankbaarheid aan voor wat God geeft. Het Oogstfeest draait dus om dankbaarheid en afhankelijkheid van God. Bijbeltekst: Leviticus 23:40 en Deuteronomium 16:15

De symboliek

De lamp in het schilderij staat voor het logo/lantaarn van. De slingers verwijzen naar de versiering van een Loofhut, evenals het gedroogde palmblad. Aan tafel is een lege plek, om aan te kunnen schuiven, met wit licht: misschien kan het ook Jezus zijn die hier zit. De twee personen rechts met een rood hart: Michel en Marijke die hun Restaurant en hart openstellen om de ander te kunnen dienen. Op de tafel brood en wijn van het avondmaal. Symbool voor het lichaam en bloed van Jezus maar ook voor het Loofhuttenfeest: ‘het wordt gevierd als het graan is gedorst en de druiven zijn geperst’. Het hout van de broodplank: het kruishout. De tekst verwerkt in de tafel is afgeleid van het lied ‘Aan tafel’ van Sela. De lamsrack : Jezus als Lam geslacht. De olijfolie: ‘vul je kruik met olie en laat je lamp branden’. De druiven en citrusvruchten zijn producten die horen bij een Loofhuttenfeest. De schaal waar de druiven zich in bevinden, met scherven en goud verf, verwijst naar de Japanse techniek ‘Kintsugi’: ze vergroten de schade van gebroken keramiek ui door de barsen met goud te vullen: iets dat schade heeft opgelopen krijgt een nieuw karakter dat door de gebrokenheid niet had kunnen ontstaan. Dit komt voor mij overeen met de reden waarom Jezus het brood brak: ons een nieuw leven in vrijheid te geven.

Haar schilderijen kenmerken zich door structuur die is ontstaan door het gebruik van voorwerpen en materialen. Hout, servies, zand en stof… het krijgt een tweede leven op het doek. Ze vertellen een verhaal, versterken het beeld of weerspiegelen een herinnering. Haar doel is de kijker uit te nodigen tot het onderzoeken van het doek. En zo een verassing, verwondering of herinnering te weeg te brengen.  

In het schildersproces is zij op zoek naar een contrast in schilderachtige gelaagdheid en grafische oplossingen. Inspiratie haalt zij uit haar liefde voor design, de natuur en haar geloof. 

Voor meer informatie en portfolio: www.melanievdheijden.nl